Le Cuisinier en Combraille (de kok in de Combraille) is een tip die ik u niet kan onthouden. Jacco en Cees hebben gastvrijheid heel hoog in het vaandel staan. Ze hebben Gites (Chambre d’ Hotes) en ze koken voor gasten (Tables d’ Hotes). Telefonisch een tafel reserveren is noodzakelijk, eigen gasten gaan voor en er is veel belangstelling voor het eten daar. En terecht. Toen ik belde vroeg Cees onze namen en voor- en afkeuren mbt eten. Gisterenavond aten we er met Engelse vrienden. Na een korte rondleiding door de tuin, die echt superb is aangelegd, hoe kan het ook anders, want Jacco is van oorsprong bloemist, gaan we voor een aperitief ( ‘un Apero’), naar de kelder ‘Cave’ Daar nuttigen we een Kir en een Amuse, gefrituurde Camembert met een dressing van zelfgemaakte Chutney Delicieux.. We hadden het voorrecht aan de lange tafel (12 personen) te mogen zitten. Met een groep Nederlanders en Belgen en Jacco en Cees. Het interieur van deze met smaak en respect voor het authentieke gerestaureerde herenboerenwoning straalt sfeer uit. De tafeldressing met bloemen uit eigen tuin, kleurrijke servetten, waterkannen met pepermunt en een beetje citroen er in, alles ademt oog voor detail en zorg voor de gast. Jacco heeft het voorafje (Hors d’oeuvre) al klaar. Selderij wortelsalade met gerookte kip, bramen frambozen met een fruitdressing. Parfait. We kouten gezellig en krijgen na enige tijd een aspergesoep met mini quiche met Gruyere kaas. Incroyable. Een aantal gezellige conversaties verder ontvangen we de onze Couscous met groenten en pruimen. De vleeseters krijgen geconfijtte eend met rucola salade. Ni quelle. (Zoals geen ander). Bij het dessert hebben we naast het wijnarragenment ook de gastvrijheid ingedronken en we zweven de avond uit met een Tiramisu met meloensalade. Er zijn weinig restaurants waar ik zo goed gegeten heb. De ambiance is perfect, de gastvrijheid is ongekend. Jacco weet altijd de positieve toon in gesprekken te vinden. Hij wil zich 100% geven om de gasten een onvergetelijke avond te bieden. Cees vertelt over de kookcursussen waarbij ze ook onderrichten in de opbouw van een menu. Van rauw en onbewerkt naar verwarmd. En bij de wijn van droog naar steeds zoeter. Cees vermaant ons dat praten over voetbal, net als over politiek en religie aan tafel niet gewenst is. Hij licht even later toe dat het portret dat er hangt een pastelkrijt afbeelding is die zijn moeder weergeeft. Als we even later in de zijkamer een manshoge kopie van een schilderij van Velasquez, koningin Isabella voorstellend, bewonderen, voegt Cees toe: “Het verhaal dat dit de moeder van Jacco is gaat er niet zo goed in bij de gasten.” Bulderend van de lach sluiten we de avond af. Al het andere ging er in als Gods woord in een ouderling.
Dit vijf gangen menu kostte inclusief wijnarrangement € 25,-. Een prijs die geen recht doet aan het gebodene. We moeten dit eerder zien als een bedankje voor een geheel verzorgde avond.
Geen reacties op “Gastronomisch eten bij Hollandse gastheren in De Auvergne”