Fransen zijn gek op eten en kunnen waanzinnig veel lekker eten maken. In een supermarkt loop ik echt letterlijk te watertanden. De namen van de gerechten al. Gratin d’Aubergine, Wat een variëteit aan producten en smaken. De Nederlandse winkel zijn daarbij vergeleken net Oostduitse winkels uit de jaren zestig. In de Auvergne kun je goed eten. De echte auvergnatse gerechten zijn vooral vleegerechten. Veel kleine cafe’s hebben ook tussen de middag een repas. Voor 5 tot 8 euro meestal. Een maaltijd met kaas toe en vaak een glas wijn. In “Le Relais” in Saint Maigner heb je dat voor 6 euro ongeveer. De franse siesta (le sieste) is van 12 tot 14 u. Heel veel winkels zijn dicht dan. Ook buiten de zomer. Lunchtijden in restaurants zijn tussen 12 en 14 u. We hebben het meerdere keren meegemaakt dat we, na een wandeling, zwemmen of zeilen een restaurant opzochten voor een hapje, na 14 u. Dat lukt zelden. Men begrijpt t ook niet. Wat kom je doen het is na 14 u. Op zondagmiddag zijn de restaurants het drukst bezocht. Omdat de Fransen dan met het hele gezin of de familie uit gaan eten. In Pionsat is La Halle, een cafeetje annex restaurantje, naast het Chateau. Eenvoudige lekkere kost, geserveerd door een altijd vrolijke en grappenmakende Christophe.
Geen reacties op “Eten in de Auvergne”